به گزارش قدس آنلاین، اگر در حین خواندن این مطلب در گوشی خود، همزمان غذا هم می خورید، دست از این کار بردارید. یا اول ناهار خود را تمام کنید یا چنگال را کنار بگذارید. انجام یک کار در یک زمان می تواند کلید دستیابی به زندگی شادتر و سالم تر باشد و حتی لاگر به دنبال کم کردن اضافه وزن خود هستید به این مهم نیز کمک کند.
توانایی انجام چند کار به صورت همزمان همیشه به شکلی اغراق آمیز مورد تحسین قرار گرفته است. تحقیقات نشان میدهد که ما بهطور شگفتانگیزی در حال گسترش بیش از حد فشار بر خود هستیم. ماه گذشته، پژوهشی توسط اندیشکده Onward انجام گرفته که به بررسی علل افزایش تعداد افرادی که دائما احساس خستگی و فرسودگی می کنند پرداخته است.
امروزه انسان ها به طور متوسط ۳۰ دقیقه در روز بیشتر از ۵۰ سال پیش می خوابند و میزان ساعات کاری آن ها نیز شاید نسبت به گذشته کاهش یافته، با این حال احساس فرسودگی شغلی همچنان در بسیاری از افراد وجود دارد. شاید برای هیچ کس تعجب آور نباشد که مقصر احتمالی این اتفاق تلفن های همراه ما هستند. تحقیقات جدید نشان می دهند تلفن های همراه به شکل فزاینده ای مرزهای بین کار و اوقات فراغت را محو کرده اند، و این یکی از دلایل اصلی خستگی دائمی شما می باشد. در حالی که ممکن است فکر کنید در انجام دادن چند کار به صورت همزمان عالی هستید، اما علم مخالف این موضوع است.
مطالعه ای که اخیرا دانشگاه استنفورد انجام داده نشان می دهد افرادی که چند کار را به صورت همزمان انجام می دهند به راحتی حواسشان پرت می شود، بهره وری کمتری دارند، در آزمون ها نمره کمتری می گیرند و خطاهای بیشتری نیز مرتکب می شوند. «فایه بِگِتی»، پزشک و متخصص مغز و اعصاب در این باره می گوید: «وقتی افراد چند کار را به صورت همزمان انجام میدهند، معمولاً توجه را از یک کار به کار دیگر تغییر میدهند که این می تواند برای مغز خسته کننده و ناکارآمد باشد و مثل این می ماند که در یک سفر دائماً خودروی خود را روشن و خاموش کنید.»
وظایف پیچیده به قسمت قشر جلوی مغز متکی هستند. و از آنجایی که انجام همزمان کارهای پیچیده امکان پذیر نیست، مغز ما به سرعت بین آنها جابجا می شود. کارهای سادهتر مانند پیادهروی، نوشیدن یک فنجان قهوه یا کارهای خانگی معمولی به سایر قسمتهای مغز متکی هستند، بنابراین ممکن است بتوانیم همه آنها را همزمان انجام دهیم، اما حتی در این صورت نیز کارایی تا حدودی کاهش مییابد. «لورا اِلِرا» عصب شناس و درمانگر می گوید: «اینکه بگوییم انسان ها نمی توانند چند کار را به صورت همزمان انجام دهند اشتباه است چون ما همیشه این کار را انجام می دهیم. به همین دلیل است که میتوانیم در حین رانندگی با یکدیگر صحبت کنیم یا موقع پختن شام مراقب کودک نوپایمان که در اتاق کناری بازی می کند نیز باشیم. با این حال، برای کارهایی که نیاز به توجه آگاهانه تری دارند، زمانی که سعی می کنیم بین چندین کار دائما خود را جابجا کنیم، سطح عملکرد ما کاهش می یابد و در واقع زمان انجام کارها افزایش می یابد، زیرا بین جابجا شدن توجه ما از یک فعالیت به فعالیت دیگر فاصله می افتد.»
انجام چند کار به صورت همزمان می تواند اثراتی فراتر از تنها کُند کردن کارهایتان داشته باشد. تحقیقات اخیر نشان داده که میزان استرس به طور قابل توجهی در زنانی که چند کار به صورت همزنمان انجام می دهند حتی نسبت به همسرانشان که در دفتر کار می کنند، افزایش یافته است. این افزایش استرس که شامل افزایش سطح کورتیزول و آدرنالین است، می تواند مغز را بیش از حد تحریک کند و باعث ایجاد مه ذهنی یا تفکر درهم و برهم شود. زندگی پر استرس است و گاهی اوقات ممکن است احساس کنیم که چارهای به جز انجام چند کار به صورت همزمان نداریم، حتی اگر بدانیم باعث کم شدن بهره وری ما شود. اما دکتر بگیتی میگوید: «فقط به این دلیل که ما قادر به انجام چند کار به صورت همزمان هستیم، دلیل بر آن نیست که باید اینگونه عمل کنیم. این خوب است که در دنیایی که به طور فزایندهای نیازمند فضا پیدا کردن است، به مغزمان نیز فضای مورد نیازش را بدهیم. تمرکز بر یک وظیفه نیز میتواند نوعی فعالیت برای بهبود تمرکز حواس باشد. برای من تا کردن لباسهای شسته شده کودکم یک اتفاق روزمره بود و در عین حال باورنکردنی بود که متوجه کوچک بودن همه چیز و لذت بردن از لحظههای حال می شدم. اگر توجه من جای دیگری بود، نمی توانستم این تجربه را داشته باشم.»
اما شکل جدیدی از انجام چند کار به صورت همزمان وجود دارد که ما به طور داوطلبانه و به اجبار به آن عمل می کنیم. آیا یکی از عادات زیر را دارید: همیشه یک برنامه در حال پخش در تلویزیون یا دستگاه دیگری در نزدیکی شما باید وجود داشته باشد؟ آیا نمی توانید یک ویدیو را در یوتیوب یا شبکه اجتماعی دیگر بدون خواندن نظرات به طور همزمان تماشا کنید؟ آیا باید سریال تلویزیونی خود را در حالی که در شبکه های اجتماعی می چرخید تماشا کنید؟ مکرراً برای پیام دادن به افراد، انجام کار خود را قطع میکنید؟ اگر چنین است، پس شما یک فرد چندوظیفه ای رسانه ای هستید و این می تواند مشکل ساز باشد. مطالعه دانشگاه استنفورد نشان داده که افرادی که عادتهای چندوظیفهای سنگین مخصوصاً پیرامون رسانه های مختلف داشتند، در وظایف حافظه خود بدتر عمل می کردند. چندوظیفه ای رسانه ای بودن و همزمان غذا خوردن بدون توجه به آن، با بلعیدن هوا در حین غذا خوردن مرتبط است که منجر به افزایش علائم سندرم روده تحریک پذیر نیز می شود. مطالعه دیگری که در ژورنال Brain Imaging and Behavior منتشر شده، نشان داد افرادی که به طور مکرر چند کار را انجام می دهند، نسبت به افرادی که چند کار را کمتر انجام می دهند، سطح چربی بدنی و شاخص توده بدنی بالاتری دارند. همچنین مشخص شد افرادی که در دستگاههای دیجیتال خود چند کار را به صورت همزمان انجام میدهند، هنگام نمایش عکسهای غذاهای چاقکننده، فعالیت مغزی بیشتری داشتند و در قسمتهایی از مغز که مسئول کنترل اوست، فعالیت کمتری نشان دادند. فردی که دچار چندوظیفه ای رسانه ای است راحت تر برای خوردن غذاهای پرکالری وسوسه شده و کنترل اش کاهش پیدا می کند.
اما برای اینگونه نبودن چه می شود کرد؟
عوامل حواس پرتی خود را محدود کنید
این ممکن است بدیهی به نظر برسد، اما واقعاً چند بار این کار را انجام میدهیم و به آن پایبند هستیم؟ لورا الرا میگوید: «قرار دادن گوشی همراه در محدوده بینایی ما حتی اگر به صورت وارونه باشد که نتوانیم اعلانها را مشاهده کنیم، توجه ما را از کاری که انجام میدهیم منحرف میکند.» بنابراین، اگر میخواهید کاملاً روی یک کار تمرکز کنید، وقت آن رسیده است که تلفن خود را دور از دید و ترجیحاً در اتاق دیگری قرار دهید.
تنها با یک مرورگر کار کنید
اگر از رایانه استفاده می کنید، یک مرورگر را باز کنید که به رسانه های اجتماعی، اخبار، ایمیل های شما و غیره دسترسی ندارد و قبل از اینکه به هر چیز دیگری نگاه کنید، متعهد شوید که فقط یک کار را انجام خواهید داد.
شلوغی اطرافتان را کاهش دهید
اطمینان حاصل کنید که فضای شما خالی از شلوغی های فیزیکی است، و قبل از اینکه بنشینید و کار خود را انجام دهید، با انجام تمرین مدیتیشن، یادداشت روزانه یا ورزش، به هم ریختگی ذهنی خود را آرام کنید.
زمان خود را محدود کنید
عملی یا واقع بینانه نیست که فکر کنیم به مدت سه ساعت می توانیم بدون حواس پرتی فقط بر روی یک کار تمرکز می کنیم. الرا می گوید: «مغز شما اینگونه کار نمی کند. به همین دلیل است که استفاده از روشهایی مانند تکنیک پومودورو، که در آن یک تایمر را برای ۲۵ دقیقه تنظیم میکنید و متعهد میشوید که در آن روی یک کار تمرکز کنید، عالی است. اگر زمانی که تایمر به پایان خود رسید و به خوبی بر روی تمرکز انجام یک کار خود عمل کردید، میتوانید دو بار دیگر تایم خود را ریست کنید و به انجام کار خود به مدت حداکثر ۷۵ دقیقه قبل از استراحت بپردازید.
تمرین کنید
مغز شما به شکل کاری که از آن می کشید عادت می کند و بر اساس کاری که انجام می دهید، کارهای بیشتری را پیش بینی می کند. بنابراین، اگر میخواهید در تکوظیفه ای بودن ماهر شوید، بیشتر آن را انجام دهید! هر چه بیشتر این کار را انجام دهید، مغز شما بیشتر انتظار خواهد داشت که این همان کاری است که قرار است انجام دهید، که به او آموزش می دهد تا از یک کار به کار دیگر دور شود. این باعث میشود که شما در انجام چند کار کندتر شوید، اما با توجه به اینکه انجام چند وظیفه به صورت همزمان باعث طول کشیدن کارها می شود، این چندان اتفاق بدی نیست.
انتظارات خود و دیگران را تعیین کنید
اگر تمام زندگیتان را صرف این کردهاید که خود را بهعنوان فردی که چند کار با هم را به خوبی انجام می دهد به اطرافیان بشناسانید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که انتظارات اطرافیانتان مانند رئیس، همکاران و خانوادهتان را تغییر دهید. می توانید مثل گذشته ادامه دهید چون این کاری است که شما همیشه انجام داده اید، اما نباید فراموش کنید که این کار بیشتر از شما برای دیگران مناسب است.
خود را سازماندهی کنید
اگر با نوشتن کارها و قرار دادن اقدامات لازم در بازه های زمانی واقع بینانه در روز، کارها را به خوبی انجام دهید، به احتمال زیاد قادر خواهید بود که این روال را ادامه داده و زمان و فضای لازم برای انجام کارها را حفظ کنید، بدون اینکه از انجام یک کار در یک زمان هراس پیدا کنید.
کارهایتان را اولویت بندی کنید
همه افرادی که بهره وری بالایی دارند از یک ویژگی مشترک برخوردارند و آن این است که کارهایشان را اولویت بندی می کنند. شاید این کاری جذاب نباشد اما موثر است. وقتی فهرست کارهای خود را اولویت بندی می کنید، تقسیم کارها و انتخاب هر یک از آنها برای تمرکز بر روی آن بسیار آسان تر می شود. این را نیز فراموش نکنید که ابتدا برخی از موارد تاثیرگذار را علامت بزنید، که به حفظ انگیزه برای انجام بیشتر این کار تاثیرگذار در آینده به شما کمک زیادی خواهد کرد.
منبع: تلگراف
مترجم: امیرمحمد سلطانپور
نظر شما